Saturday, February 26, 2011

Canon EOS 60D vs Nikon D90. mana lebih bagus??

hai readers..FB memang agak pening sejak dua tiga hari ni. tapi xla pening sakit apa sangat pun. tapi pening memikirkan DSLR model mana yang sesuai. dan yang paling penting bagus dan quality..u guys boleh bagi pandangan x? bagi yang pro bab-bab photographer ni, FB alu2kan sangat tinggalkan coment2 yang membina..hehehe

FB ada buat research, nikon d90 ni bagus jugak.cuma d90 ni dah 2 tahun kuar.mean model ni agak lama lah..canon 60d memang model baru.tapi dengar kata untuk video sesuai lah..tapi FB mencari DSLR yang mempunyai qualiti image dan video.dua2 sekali FB mahukan..u guys sila bagi pandangan k..hehe

* FB serius ni nak angkat satu..hehehe

19 comments:

Syed Hilmi Syed Yahya said...

just pendpt....

kalau ko minat video n image..aku sarankn ko amek canon EOS 60D coz EOS 60d ni ade kelebihan dari segi video HD...

tapi kalau ko just nak kan image yg berkualiti,aku sarankn ko amek Nikon D90 coz Nikon D90 memang bagus kualiti imagenye berbanding EOS 60D....tp nikon D90 x de video je lar...

Syed Hilmi Syed Yahya said...

au rase terbaik ko angkt canon EOS 60D...

little cart00n said...

sangat tak mahir dalam pilih kamera2 ni..
heee

FahmiE said...

canon 60d gambar xlawa ke???

freeman said...

bro kalu bajet lebihkan sikit boleh cuba usha nikon D7000... video dan gambar lebih baik dr D90 dan even canon 60D

baca review Nikon D7000 kat sini

AiDa AzRyN said...

owh,kawan aida de yang photographer.. dia kata nikon d90 bagus.. :)

FahmiE said...

bajet x smpi d7000..huhu..ada idea len x??

Ariz Abdullah said...

aku guna d90..aku rasa ok je d90..canon tu tak tau la..hehe

Ariz Abdullah said...

syed hilmi : pembetulan...d90 ada video...

fyna said...

fyna gune d90.....besh!!~

reezluv said...

tips aku kasi..

pikir dulu nak guna DSLR tu untuk ape..video editing ke?

kalau 70% kegunaan lebih kepada foto, mana-mana DSLR pun boleh angkat bro..

dari segi video, D90 memang takde full HD seperti DSLR lain, sebab D90 mrupakan DSLR pertama yang ada feature video ni dalam kategorinya..

yang penting sedap pakai..gi kedai, pegi pegang dan tengok mana sedap..

aku memula cenggini le..tapi aku takde pun amek video sangat..lebih foto je..

so beli tengok kegunaan..

kalau Canon, aku suggest 7D je untuk video..sebab aku pakai D90..aku vote for D90 aje..hehehe

Anonymous said...

haha korang nie...ofcourse la canon 60d better,aku photographer 2 brand pn aku guna,kalau korang baca majalah digita;l slr(isu january+feb 2012) ada nyatakan yg nikon D90 adalah mid range..dan canon 60d adalah utk semi-pro..haha dari segi megapixel pn canon da menang,klao video lagi la sbb full hd..pada aku kalo compare 2 series camera tu..aku pilih canon 60d...tanya lah mana2 pro photographer pun

Anonymous said...

dah beli belom. Apa lagi sambar 60d laa..

NIKON said...

tp harga 60d dah nak dekat2 d7000 dah....alang2 bazir duit kat canon 60d,....rembat terooosss d7000...
Hidup NIKON!!!!!

Anonymous said...

Though ωomеn are the ones most typically affected
by stretch marks, mеn аre аfflicteԁ with them too.



Feel frеe to ѕurf tо my blog ::
trilastin coupon

Anonymous said...

Thе belt coulԁ be worn whеrever so you can get а ехсellent opeгatе out taking a cat nap оr waѕhing home.


Alѕo visit my page ... www.everythingbeary.co.uk

Anonymous said...

Hi my family member! I wish to say that this article is awesome, great written and include approximately all significant infos.
I'd like to look extra posts like this .

My homepage :: landing page design

Anonymous said...

The belt operates to tighten your muscles
by contracting them, and then relaxing them, and then repeating the motion, and it targets
all the muscle tissues in your abdominal section.

Here is my website http://www.marsvenusatwork.com

Anonymous said...

This software package platform gives a two 7 days free demo prior to obtain.

The gentle will flash, briefly pause, and then flash the next number.



Feel free to surf to my web site ... auto scanners

My ShoutMix

There was an error in this gadget

Popular Posts