Thursday, March 31, 2011

April Fool..Hahhaha

4 comments:
hai readers. hari ni bapa hari bulan ek. 1 april lah kan. tahu tak selalu hari ini orang buat ape. mesti ramai orang nak pekena orang, dan ramai orang dikenakan..hahhahah. April Fool..April fool ni sebenarnya hari untuk melawak atau bergembira. ia bukan hari cuti tapi disambut oleh sesetengah orang seperti di negara New Zealand, Ireland, UK, Australia, Japan dan banyak lagi lah..

Bagi sesiapa nak pekena orang tu, hari ni jelah yang boleh dan rancak pun. heheheh hari len rasanya dah biasa..sebab xleh kata "APRIL FOOLLLL"..hahha. tapi pekena orang xbaik tau. nanti sedih plak kawan kita tu..huhuhu..Kalau nak diikutkan, Islam melarang umatnya pekena orang.huhu..So, pada sesiapa yang dah buat fool atau joke yang melebih-lebih, baik korang mintak maaf k..hehehe..

April fool ni gembirakan orang ke sedihkan orang ye yang banyaknye..hehehe..FB nak tanya korang lah. boleh tak ek bagi jawapan..mesti ada yang gembira dan mesti ada yang sedih kan..betul kan..hehehe

*FB tak sempat April FOollllL pun lagi nih..ehhehehe

Anda Baca Fahmi Suka~~

Proton Satria 4 pintu

9 comments:
hai readers..em sapa dah ada kereta ek..FB nak pinjam boleh tak? hehehe..bagi remaja mcm FB ni (remaja ker), mesti suka kereta sporty kan. lelaki semestinya. betul tak? em satria keta malaysia yang menjadi kegilaan ramai muda mudi di Malaysia. yg baru ke 2ndhand ke, bercambak kat atas jalan..kan kan..

tapiiii, proton satria 2 pintu je kan..stengah orang mesti tak suka sangat kan. tapi setengah orang mesti lagi suka. sebabnya baru nampak sporty. betul tak. tapi korang pernak tak bayangkan macamna rupa satria 4 pintu..emmmmmmmmmmm..macam keta mana ek. myvi? swift? mungkinkah?? hahahah..


kalau 4 pintu, mesti orang dah bkeluarga mahu beli kan. confirm punyalah..sporty tetap sporty, macam latio kat bawah ni..bentuk lebih kurang satria kan..emm bagi pendapat FB, FB lebih suka satria 4 pintu..jangan marahhhh..hehehe





*macamna pendapatkan korang. tinggalkan comment ye..hehehehe

keyword terhangat masa kini..

4 comments:
hai reader..apa yang hangat apa panas.. haa ni FB nak cerita sikit. bagi blog yang mahukan trafik, entry mestlah menarik. betul tak? macamna entry tu nak jadi menarik ye. hehe. jawapan mest KEYWORD kan..

ye betul. keyword adalah benda basic yang paling penting utk blogger-blogger baru macam FB ni. utk yang expert pun sama.hehe..tapi keyword apa ye yang terhangat ni. kalau korang pergi mana-manapun, mesti akan nampak blog cerita pasal trafik. macam FB ni..hehhe.."TRAFIK" lah adalah keyword penting. tak caya. tengok gambar bawah. di Innit ramai orang nang it blog yang ada perkataan trafik. terbukti!



bukan TRAFIK je, "TIPS" "LANGKAH" "TUTORIAL"  pun adalah keyword terpanas untuk blogger. macam FB ni, FB tak bagi banyak tips pun, tapi cuma ceritakan pasal benda apa buat trafik naik. kita tak semestinya bagi tahu tip1 tip 2 dan 3. just mentioned pun boleh.. FIKIR ok.hehehhe

Anda Baca Fahmi Suka~~

Wednesday, March 30, 2011

Cara tingkatkan trafik blog dari seluruh dunia..

7 comments:
hai readers..camna trafik hari ini. dah banyak ke. FB ada lah sikit-sikit cukup makan. korang nak trafik masuk blog korang tak? mestilah nak kan. tapi macamna caranya? apa yang membuatkan blog itu popular ye?

FB ni nak cakap popular tak lah. tapi FB selalu cari-cari tips pasal nak tingkatkan trafik blog kita..bercambak blog pasal tingkatkan trafik blog kita. kadang-kadang orang taip keyword "tingkatkan trafik blog" je. tu pun dah ramai trafik masuk. macam FB ni, cita pasal idea tingkatkan trafik je. tapi tips tak ada sangat pun.hehe. tapi apa yang penting keyword. betul x??

emm kalau keyword menarik tapi kita tak sebarkan atau ping blog kita, tak kemana jugak. kita mesti buat orang ramai tahu. pastu orang ramai tadi akan beritahu orang plak. tak ke ramai ribu-ribu trafik boleh masuk. tapi kena tag lah. kalau tidak, tak kemana jugak kan..hehehhe..

so kat sini FB nak sarankan, keyword yang penting. "tingakatkan trafik" "tips" " cara-cara" " tutorial"  antara keyword paling glamor sekali. tak caya korang try..hehehe

Anda Baca Fahmi Suka~~

Tips membeli kereta terpakai..

2 comments:
hai readers..FB ada sedikit info dan tips kepada siapa yang mahu mencari kerete terpakai. sebelum kita beli mesti kita ken atahu performance dan ok ke tak. walaupun secondhand, nak juga rasa berbaloi. betul tak.hehe..ni tips dia.

Badan kereta yang cantik dan cat berkilat tidak semestinya kereta terpakai yang ingin anda beli itu dalam keadaan baik terutama bahagian enjin.

Langkah pertama buka penutup depan untuk melihat enjinnya. Enjin kereta itu sepatutnya bersih, tetapi tidak semestinya sampai berkilat.

Kemudian duduk di tempat duduk kereta itu dan cuba rasakan keselesaannya. Kereta yang anda pilih mestilah sesuai dan selesa untuk anda. Steringnya mestilah hanya dapat digerakkan dalam jarak dua inci pada keadaan biasa dan tidak ada sebarang bunyi apabila memusingkannya.

Periksa penyelaras tempat duduk, kunci pintu, penaik cermin tingkap, hon, lampu, lampu isyarat, radio dan semua kelengkapan yang ada. Sesetengahnya mungkin tidak penting, tetapi ia mungkin dapat menunjukkan kepada anda bagaimana kereta itu dijaga.
? SELEPAS itu hidupkan enjin. Ia sepatutnya hidup dengan cepat dan kemudian beransur-ansur perlahan. Biarkan selama satu atau dua saat sebelum anda menekan pedal minyak. Lihat asap yang keluar di belakang. Asap biru bermakna enjin dioverhaul sepenuhnya. Jika asap hitam bermakna karburatornya tidak sesuai.

Asap putih tidak menandakan kecacatan apa-apa jika enjin dalam keadaan sejuk, tetapi jika enjin telah panas ini bermakna kepala gasket bocor. Ini memerlukan perbelanjaan yang besar. Oleh itu jangan beli kereta itu. Enjin yang kuat bergegar juga menunjukkan kereta itu tidak begitu baik untuk dibeli. Setelah enjin dipanaskan, matikan sekejap dan cuba anda sapu jari anda ke dalam ekzos (pastikan ekzos itu tidak panas). Keladaknya sepatutnya berwarna kelabu keputih-putihan. Jika ia berwarna hitam atau berminyak, ketepikan saja kereta itu.

Hidupkan enjin semula dan periksa minyak di dalam transmision automatik. Ia mestilah bersih tanpa ada bau terbakar.
? JURUJUAL mungkin cuba meyakinkan anda bahawa membuat uji pandu dalam jarak yang dekat seperti di sekitar sebuah bangunan sudah memadai. Ini tidak benar. Nyatakan kepadanya anda mahu membuat ujian jalan raya terhadap kereta itu. Jika jurujual itu tidak begitu berminat. Cari saja kereta di tempat lain.

Jalan yang anda rancang untuk dilalui mestilah termasuk jalan kering, jalan yang lengang, jalan berbukit, jalan tidak rata dan ruang letak kereta yang kosong. Semua meter pengukur mestilah berfungsi dengan baik terutama meter tekanan minyak dan suhu enjin. Jika tidak jangan beli kereta itu.

Pandulah ke jalan raya yang lengang dan tingkatkan kelajuan hingga 56 kmj, tranmision automatiknya mestilah bertukar tanpa sebarang bunyi atau tersentak-sentak. Jika kereta itu mempunyai sistem penukaran tangan, ia sepatutnya tidak melekat-lekat atau berkertak.

Perlahankan kereta itu hingga 10 kmj dengan mengenakan brek secara perlahan-lahan. Pastikan tidak ada sebarang bunyi. Kereta itu juga mestilah menjadi perlahan dalam keadaan lurus, tanpa terpusing ke kanan atau ke kiri.
? TINGKATKAN kelajuan hingga 25 - 30 kmj kemudian tekan brek secara mengejut (pastikan tiada kereta lain dibelakang anda). Kereta itu mestilah berhenti dengan cepat tanpa terpusing. Di dalam ruang letak kereta yang kosong dan rata, tekan brek hingga kereta itu betul-betul berhenti.

Tukar kepada gear undur dan undur pada kelajuan 6 kmj. Kemudian tekan brek hingga berhenti, tukar kepada gear depan dan seterusnya. Lakukan ini empat atau lima kali untuk menguji transmision. Semua penukaran mestilah lancar tanpa ada sebarang bunyi.

Pandu dalam corak nombor 8 untuk menguji tindak balas stering. Jika stering agak liat, ia mungkin berpunca daripada linkage atau sistem gantungan depan. Jangan beli kereta itu kecuali anda diberi jaminan bahawa masalah itu akan dibaiki.

Masih di dalam ruang letak kereta yang kosong. Tingkatkan kelajuan hingga kira-kira 30kmj dan lepaskan tangan dari stering selama beberapa saat. Kereta itu mestilah bergerak lurus dan tidak terbabas. Kemudian tekan brek perlahan-lahan tanpa memegang stering. Kereta itu juga mesti berhenti dalam keadaan lurus. Jika ia terpusing, nyatalah kereta ini ada masalah. Pastikan anda diberi jaminan bahawa masalah itu akan dibaiki.
? KEMUDIAN pandu kereta itu di jalan tidak rata yang anda pilih. Jangan beli kereta yang terlalu kuat bergegar atau melambung-lambung. Kereta itu mungkin mempunyai penyerap hentak spring atau bahagian-bahagian sistem gantungan yang rosak.

Ketika mendaki bukit. Tingkatkan kelajuan sehingga kira-kira 60 kmj. Kereta itu mestilah tidak tersangkut-sangkut. Jika hal ini berlaku, ini bermakna kereta itu mempunyai transmission yang rosak. Turun hingga ke pertengahan bukit, tukar kepada gear bebas dan pasang brek tangan. Kereta mestilah tetap apabila anda melepaskan kaki anda daripada pedal brek.

Setelah itu balik ke jalan raya biasa, hentikan kereta anda perhatikan ke belakang sebelum meneruskan perjalanan semula dan tingkatkan kelajuan hingga kira-kira 80kmj. Peningkatan kelajuan mestilah lancar dan pastikan tiada asap keluar di belakang dan tidak ada sebarang bunyi yang menunjukkan enjin tidak begitu baik. Jika pecutan (peningkatan kelajuan) mengambil masa lebih 15 saat, ini bermakna enjin tidak begitu baik dan mungkin memerlukan pembaikan dengan perbelanjaan yang mahal.
? KEMBALI semula ke ruang letak kereta. Setelah memasuki ruang letak kereta, biarkan enjin selama beberapa minit. Kemudian perhatikan ke bawah kereta sama ada terdapat titisan minyak atau tidak. Angkat penutup enjin dan periksa enjin sekali lagi untuk melihat sebarang kebocoran. Suruh jurujual memandu kereta tersebut melintasi ruang-ruang itu dan kemudian berpatah balik ke arah anda. Perhatikan sebarang keganjilan yang kelihatan pada kereta itu, sama ada bunyinya atau kawalannya.

Ada baiknya anda membawa kereta itu kepada seorang mekanik. Bawalah kereta itu ke stesen servis. Mekanik itu mungkin dapat meneliti beberapa kerosakan yang anda sendiri tidak nampak serta memastikan sama ada kerosakan yang anda kesan itu benar-benar serius atau tidak.

Mereka juga boleh membuat ujian tekanan terhadap enjin untuk memeriksa ring atau injap. Sebelum anda membuat pilihan periksa dulu geran kereta itu atau dokumen-dokumen lain. Nombor enjin dan lain-lain mestilah betul. Jangan sampai anda terbeli kereta curi.

Petikan daripada Berita Minggu
2 Oktober 2005

Tuesday, March 29, 2011

Jackie Chan Died?

1 comment:

hai readers..apa tajuk ni.betul ke? ntah FB pun tak tahu ni.. Tapi betul ke apa yang FB dengar ni..ke khabar angin je semua ni..huhuhu..

Ye memang khabar angin je semua ni.. Mana ada Jackie Chan dah mati. semua tu hanya untuk mereka yang mahu mencari income lebih atas gosip ini.. FB ni termasuk ke..huhu..Jackie Chan sekarang berusia 56-tahun di gempar gempurkan mati bagi meninggikan kamatian selebriti pada 2011. tapi ini semua khabar angin saja k!

Dengar cerita, Jackie Chan mati tu hanyalah mati dalam Twitter. mungin deactivated. tapi khabar ini cepat merebak sehingga orang ramai ingat Jackie Chan mati. Memang Jackie Chan tidak semuda Jaden Smith tetapi dia tidak mati ok.. tapi tidak henti2 mengatakan dia mati. 

 
Ketika seorang selebriti seperti Jackie Chan meninggal dunia , benda yang terbaik ialah untuk mengesahkan berita ini tidak betul kepada semua sebelum mereka percaya. apa yang pasti, Jackie Chan mati hanyalah khabar angin bodoh untuk menambah senarai panjang selebriti yang telah meninggal pada 2011. Jackie Chan adalah TIDAK mati, dia masih hidup dan sihat. Gosip di Twitter hanya tipu, jangan percaya!

* Gosip semua tu..GOSIP
Anda Baca Fahmi Suka~~

bergambar dengan artis popular...

2 comments:
hai reader..lama jugak lah FB tak update blog ni..huhu..sibuk skit lah sekarang. maaf ye..baru hari ini sempat buka Fahmi Blog ni. baru tingat nak update blog..hehe..pada readers yang selalu datanf ke Fahmi Blog, maaf sangat-sangat sebab tak ada entry baru utk korang..hehe

em readers tengok tajuk entry ni, rasa apa ek? FB ni blagak ke poyo ke atau bleh percaya ke..hehehhe..em betul lah FB nak cerita ni. weekend hari tu FB pergi Sure HeboH kat Batu Kawan. terserempak beberapa orang artis..yang best nya FB sempat bergambar dengan salah sorang artis yang agak popular lah..hehehhe..jom tengok 



haa sekarang percaya tak lagi..hehehe..masa FB pergi amik gambar tu, biasa ja. tak ada lah nak kena berebut2..biasa sangat..tak exclusive sangat pun..hehehe..tapi apa2 pun bergambar dengan Cat Farish.hehehe

sorang lagi artis popular sekarang..Eira Syazira..dia bukan tengath menyanyi sekarang. dok cakap2 je. promote games apa ntah..hehehe

pengacara Bang Bang Boom..napa apa ye..FB tak bapa nak tahu lah..hehehehe

*Best gak pergi Sure Heboh tu. ada camera plak kan, memang best lah..ehhehhe

Anda Baca Fahmi Suka~~~

Monday, March 21, 2011

Hitz.FM bersama JJ & Ean - Guess The Guest

844 comments:
Hai reader..sihat? kali ni FB nak tanya channel radio Malaysia mana yang paling reader suka. Hit.Fm? em ni FB nak cakap yang Hit.Fm ada buat satu segmen iaitu "Guess the Guest" Kepada siapa JJ $ Ean bercakap?
mari jadi pemanggil pertama dan teka nama celebrity mana. readers berpeluang memenangi hadiah bernilai RM60000. nak tahu mcmna segmen ni KLIK HIT.FM..



*klik gambar untuk makluman lanjut..hangat tak?? ajak kawan2 readers sertai ini..hehehe..Hitz.fm tgh nak bagi hadiah kat kita ni..heheheheh

Saturday, March 19, 2011

ChurpChurp Earning lebih lumayan?

5 comments:
hai readers. macamna hari ini. sihat ke. dah update blog belum. haa ni FB nak cakap pasal Churp-Churp. betul ke earning churp-churp lebih lumayan. FB tengok dekat dashboard churp-churp memang not bad lah. hehe. tapi semua ni memerlukan tahap kesabaran yang tinggi baru boleh cashout.hehe.. buat masa sekarang FB ada 7 campaign daripada churp-churp. agak banyak lah nak meng'sharing..hehe

1. Campaign pertama FB ialah "Load your DIGI with more freebies today". campaign ini adalah tajaan digi yang bertujuan untuk menarik lebih ramai untuk melanggan digi. banyak faedah-faedah yang disediakan digi untuk memasarkan produck mereka. bagi campaign ini, jika visitors masuk, kita akan dapat RM0.20-RM0.40 per unique visitor. maximum yang kita boleh dapat adalah RM700.00. banyak bukan? hehe. untuk makluman lanjut, just klik gambar di bawah. hehe..



2. Campaign ke-2 FB pula ialah "Here's your chance to be a proud owner of iPhone 4. Whoa!" campaign ini adalah tajaan pihak iphone yang bertujuan untuk menarik lebih ramai untuk memeliki iphone. promosi seperti diskaun harga iphone serta bayar ansuran disediakan. bagi campaign ini, jika visitors masuk, kita akan dapat RM0.20-RM0.40 per unique visitor. maximum yang kita boleh dapat adalah RM1400.00. double dari digi.hehe..banyak bukan? hehe. untuk makluman lanjut, just klik gambar di bawah. hehe..



3. Campaign ke-3 FB ialah "Invite friends to ChurpChurp today!" campaign ini adalah bertujuan untuk menjemput lebih ramai orang untuk menyertai ChurpChurp ni. Kalau kita dapat sharing dengan friend, kita akan dapat RM1.00 per friend. menarik bukan? hehehe. untuk makluman lanjut, just klik gambar di bawah. hehe..




4. Campaign ke-4 FB pula ialah "Earn points five times more with just a simple step! " campaign ini adalah kesinambungan promosi digi dan pemilik card BonusLink. Ia bertujuan untuk menarik lebih ramai pengguna. promosi ini adalah memberi pengguna point atau mata bagi pengguna Digi broadband dan Card BonusLink. bagi campaign ini, jika visitors masuk, kita akan dapat RM0.20-RM0.40 per unique visitor. maximum yang kita boleh dapat adalah RM500.00. boleh lah.. hehe. untuk makluman lanjut, just klik gambar di bawah. hehe..


5. Campaign ke-5 FB pula ialah "Are YOU the man we're looking for?" campaign ini adalah lelaki yang mencari seseorang..perlu hantar mug-shot dan pihak churpchurp akan memcari anda dalam senyap-senyap.nantikan. bagi campaign ini, jika visitors masuk, kita akan dapat RM0.20-RM0.40 per unique visitor. maximum yang kita boleh dapat adalah RM250.00. boleh lah.. hehe. untuk makluman lanjut, just klik gambar di bawah. hehe..



6. Campaign ke-6 FB pula ialah "MAD - RM15 for 2 Skaters for 3 Hours at The Wheels" campaign ini adalah untuk mempromosi bagi permainan skaters. harga sewa asal RM50, tapi promosi ini menurunkan harga ke RM15 untuk 2 skaters. venue dia di The Wheels Subang Avenue, tapi kena back ke zaman 70-an.hehe.. bagi campaign ini, jika visitors masuk, kita akan dapat RM1.00 per deals. untuk makluman lanjut, just klik gambar di bawah. hehe..



7. Campaign ke- FB pula ialah "MAD - RM28 for RM68 Worth of Cash Voucher + Free National Postage Worth RM10 from Scala Bio " campaign ini adalah untuk mempromosi bagi Mad Deal for the Day. kita akan dapat nilai RM68 dengan harga RM28 plus free national postage bernilai rm10 dalam kawasan kuala lumpur.  bagi campaign ini, jika visitors masuk, kita akan dapat RM2.00 per deals. untuk makluman lanjut, just klik gambar di bawah. hehe..


*Haa itu sajalah campaign churpchurp dari FB. sesiapa yang berminat bolehlah apply k..best ooo..heheheh..marilah join FB..jom2..

Anda Baca Fahmi Suka~~

Bulan paling cerah abad ini

7 comments:

hai readers..readers tak rasa sejuk ke malam ni.. kenapa ya FB cakap camtu. haa tengok tajuk entry pun boleh tahu kan. "bulan tercerah sejak 140 tahun" SubhanaAllah. kuasa tuhan.apa-apa ja boleh berlaku. tapi kalau nak ikut pandangan saintis, ini disebabkan jarak antara bulan dan bumi semakin hampir. sebab itulah berlaku Tsunami. memang Tsunami terjadi disebabkan gempa bumi, tapi air pasang surut adalah disebabkan pengaruh bulan juga. betul tak? jarak yang semakin hampir menyebabkan air laut berayun kuat dan ditambah gempa bumi jadilah Tsunami..apalak hikmah disebalik kejadian ini..

emm cuba pergi kat luar. cerah macam siangggg..ajaib. semakin lama semakin cerah plak.cantik pun cantik. ada yang kata waktu magrib tadi lagi cantik..FB tak sempat tengok plak..huhu..kuasa tuhan apa-apa boleh terjadi. bulan bulat sebulat-bulatnya. sesapa yang kuar tengok tu, hayatilah puas-puas k. amik gambar ke. jarang berlaku ni..hehehe =)

Memang seminggu dua ini macam-macam kejadian berlaku. FB memang takut. Di tempat FB ni, ribut dah dua kali berlaku. tak pernah-pernah kot. petanda apa ni. nak cakap pasal kiamat, yak tahu. tapi kiamat bila-bila boleh berlaku. takutt..kejadian malam ni pun dah kira ajaib dah. sejak 140 tahun kot. kenapa berlak di era FB. memang cuak.huhu..readers sekalian dah tengok ke bulan kat luar rumah tu. cepat-cepat sementara masih berpeluang..

*apakah hikmah disebalik kejadian semua ini.

Anda Baca Fahmi Suka~~

Man Raja Lawak - Juara raja lawak musim 5

2 comments:
hai reades..em camna hari ini. sihat ke..semalam tengok tak final raja lawak? hehe. tengok kat mana? SACC Shah Alam ke atau tengok kat astro je. Haa sapa yang tengok mesti dah tahu sapa pemenang kan. Ye ye Man raja lawak menang. sapa lagi kan.

Man atau nama penuhnya Abd Rahman Bin Kassim dinobatkan juara raja lawak musim ke-5 pada malam terakhir pentas raja lawak itu. Man menewaskan 2 lagi finalis iaitu Balas dan R2. dengan tema lawak berkonsepkan mat rempit dan kongsi gelap, Man berjaya mendapat undian tertinggi.

Emmm bagi FB tu adalah rezeki Man. terus terang FB cakap pada mulanya FB rasa Nazmi akan menang. bukan FB sorang je cakap, ramai lagi yang cakap. ramai yang cakap lawak dia best dan spontan. tapi itu hanyalah awal musim. hujung musim persembahan dia semakin merudum dan tak sempat masuk final pun. bukan rezeki. Ini semua rezeki Man.hehehe. dengan dinobatkan juara, Man plang dengan wang RM100000 beserta barang-barang elektrik berjenama. Hadiah disampaikan oleh pelawak lagenda iaitu Mat Sentul.



*harap-harap industri lawak tanah air semakin berkembang.hehehehe..macam juri plak FB ni..

Anda Baca Fahmi Suka~~

Friday, March 18, 2011

satria vs savvy vs kancil..mana lebih ok??

7 comments:
hai readers...kali ni FB nak tanya pendapat readers sekalian. harap-harap boleh beri kerjasama dan tolong FB. FB perlukan pendapat orang ramai.huhu..FB cuma nak tanya pasal kerete. FB nak beli kereta. tapi secondhand jelah. tapi faham-faham jelah kan.kereta secondhand ni suka buat hal. so kenalah buat pilihan terbaik. sebab tu lah FB nak tanya readers sekalian kot2 ada yang pakar bab-bab keta ni.

emm antara satria, savvy, kancil mana paling ok? haa mesti readers nak tahu kenapa FB hanya sebut kereta jenis je. sebabnya jenis-jenis ni lah yang paling murah pun. kalau kita pandai cari, kereta mesti dalam keadaan baik lagi. tapi tu lah pasal, susah kot.huhu..FB ni tak banyak duit dan tak mampu beli keta mahal-mahal. kereta jenis ni je mampu.

                                                          Satria

                                                      Savvy

                                             Kancil

*antara tiga ni mana yang readers suka. boleh bagi sebab kenapa pilih tu x?? hehe.tq

Anda Baca Fahmi Suka~~

Putrajaya Hot Air Balloon Fiesta

16 comments:

Hai readers..macamna hari ini. tak keluar jalan-jalan ke. ke takda idea nak keluar. ni lah ideanya, hot air baloon fiesta. kepada sapa-sapa yang boring tu, bolehlah pergi ke putrajaya untuk saksikan pameran balloon atau belon gergasi. bermacam-macam jenis rupa belon ada. semua cantik-cantik..hehehe.. FB pun ada plan nak pergi. mungkin hujung minggu ni.hehe

Untuk tahun ini, tema bagi hot air balloon fiesta ialah "1World 1Malaysia 1Fiesta". fiesta ini berlangsung bermula pada 17 march sehingga 20 march 2011. Jom lah beramai-ramai memeriahkan fiesta ini di Monumen alaf baru di Precint 2 Putrajaya. sesiapa yang datang berpeluang menaiki hot balloon. cas yang dikenakan ialah RM10 untuk dewasa dan RM5 untuk kanak-kanak. masa menaiki hot balloon ialah dari pukul 8 pagi hingga 11 pagi dan 6 petang hingga 9 malam.


fiesta ini dilancar dan dirasmikan oleh Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal, dan Putrajaya International Hot Air Balloon Fiesta 2011 yang ke-3 ini akan disertai 27 top balloonists dari 14 negara. mereka adalah dari negara seperti United States, Japan, Belgium, Switzerland, New Zealand, Netherlands, France, Germany, United Kingdom, Dubai, India, Thailand, Vietnam and negara kita sendiri iaitu Malaysia. antara balloon yang mempunyai design tersendiri dan mampu menarik perhatian ramai ialah balloon seperti Darth Vader, Doraemon, Woodrow C. Greenleaf Upside and Maurisk. balloon ini akan terbang belegar di ruang udara putrajaya dalam radius 5 km. fiesta 4 hari ini dijangka mampu menarik pengunjung lebih dari 250,000 orang. termasuklah FB.hehehhe


untuk lebih maklumat lanjut, sila layari Putrajaya Hot Air Balloon Fiesta 2011"

*Jom pergi dengan FB.. sapa nak ikut..photoshoot sekali...hehehehhe


Anda Baca Fahmi Suka~~

Thursday, March 17, 2011

Lupa password facebook. .dapatkan kembali password yang hilang.

22 comments:
hai readers..sebelum ini FB ada menceritakan tentang tips bagaimana hendak mengelakkan facebook kita dari kena hack. so kali ini mengenai facebook juga, tapi untuk pengguna facebook yang terlupa password atau kata kunci facebook nya. ini adalah tips yang FB dapat dari sumber yang boleh dipercayai.


Untuk tips ini, FB ambil cara yang paling mudah untuk  mendapatkan password email terlebih dahulu sebagai contoh email yahoo.com

1. Pergi ke login email yahoo di alamat http://www.mail.yahoo.com
2. Klik pada I can’t access my account | Help
3. Selepas itu akan keluar :

What’s the problem you are experiencing?

 Pilih " I forgot my password". selepas itu readers dikehendaki mengisi di dua ruangan kotak. satu isi email yang digunakan untuk login facebook, dan satu lagi security code. ikut arahan selepas mengisi ruangan tersebut dan readers akan nampak button "reser your password". tekan button ini untuk reset. selepas itu readers akan terima satu email mengenai permintaan readers sendiri untuk rest password. isi password baru dan login.dah siap. selepas itu, ingat password baru anda!! selamat mencuba..


Anda Baca Fahmi Suka~~




daftar IPTA untuk lepasan SPM - UiTM

1 comment:
hai readers..sihat ke..em readers ada tak adik atau saudara lepasan SPM. FB ada adik sorang ni. hehe..adik FB mesti tengah berdebar-debar tunggu result SPM, Fb sendiri pun agak berdebar ni.hehehe.. em FB rasa agak lewat jugaklah result SPM diumumkan. ni pun dah pertengahan bulan mac. selalunya awal mac dah boleh tahu. tak palah. sabar sajalah k adik-adik sekalian.

So lepas dapat tahu result, IPTA mana menjadi target adik-adik. dah buat pilihan belum.hehe..bagi FB, FB sarankan pilihlah UiTM sebagai pilihan untuk sambung belajar. sememangnya UiTM ada universiti yang terbaik dan sedang pesat membangun. malah graduan UiTM hangat dipasaran masa kini. terbukti!! sekarang UiTM di seluruh cawangan telah merangka infrastruktur baru dan moden bagi memantapkan lagi status UiTM sebagai IPTA terbaik di Malaysia. setakat sekarang UiTM mempunyai cawangan lebih dari 13 dan 2 lagi sedang di bina.
UiTM adalah universiti untuk kaum melayu bumiputra. ini kerana UiTM ingin memajukan kaum melayu yang sekarang semakin ditinggalkan oleh kaum lain. UiTM sedang menolong bangsa kita sendiri iaitu melau. kita bila lagi nak tolong melayu bumiputra. FB sendiri pelajar UiTM. baru semalam FB mendengar wacana dan pesan ayah UiTM iaitu Yang Berbahagia Datok Prof. Ir. Dr Sahol Hamid. kata-kata beliau "Cintaku  Nyawaku Darahku adalah UiTM":). FB cukup tersentuh dan tertarik. rasa macam tak nak berhenti belajar dan rasa macam nak sambung master di UiTM. Semangat UiTM di dalam hati FB berkobar-kobar sekarang.hehe

*Pilihlah UiTM untuk masa depan!!


                           Permandangan Fakulti Kejuruteraan Dari Tasik Shah Alam Sek 7

Anda Baca Fahmi Suka~~

Tips elak Facebook anda kena Hack

5 comments:
hai readers..macam mana hari ini? ok ke tak? masih dengat lagi ke berita-berita yang tak diingini berlaku.hehehe..Bagi FB setakat sekarang ok lah. tak serisau macam tiga empat hari lepas. alhamdulillah lah tak ada apa-apa kan.moga-moga keadaan aman ini berterusan.amin..

Emm tapi FB banyak dengar cerita pasal Facebook ni. dulu dengar facebook nak kena tutup lah, kena ban lah. hari ini FB dengar pulak banyak facebook yang kena hack. betul ke. macamna semua ni boleh terjadi. ada hackers ke dalam facebook ni..kalau keadaan ini berterusan, dimana privasi pemilik facebook. hampeh. sekarang boleh dikatakan semua ada akuan facebook. betul kan..

masalahnya sekarang bagaimana hackers tu boleh hack akaun kita. macamna hackers boleh tahu username dan passwork kita? mesti ada jawapan di sebaliknya bukan. bagi FB sendiri, FB ada cara untuk cuba elak daripada facebook kena hack. antaranya ialah:

1. Jangan 'remember' password semasa login akaun
2. Tidak berkongsi kata laluan bersama girlfriend.
3. Berhati-hati dengan login page palsu.
4. Tidak paparkan login email di profile.
5. Sentiasa log out selepas menggunakan akaun

tip-tip ini boleh dikatakan basic benda yang perlu kita tahu. memang ada orang di luar sana lebih daripada ini boleh hack. tapi kalau tips ini boleh kita ikut, jangan risau, akaun kita mesti sukar hackers nak hack.hehe =)

Anda Baca Fahmi Suka~~

Tuesday, March 15, 2011

Loji nuklear meletup tambah satu lagi bencana dunia..

4 comments:
hai readers..apa dah jadi dengan dunia sekarang. satu demi satu berlaku. sekarang seluruh dunia gempar dan berasa takut dengan bencana yang berlaku ini. apakah petanda di sebalik kejadian ini. apakah hikmah disebalik kejadian ini. setelah tsunami dan gempa bumi, dunia digegarkan lagi oleh satu lagi berita iaitu kemalangan di loji nuklear Daiishi, Fukushima, Jepun.

Bahayanya mengenangkan kembali kemalangan Chernobly di Russia yang meragut nyawa ramai penduduk akibat kesan loji nuklear meletup. untuk kemalagan di Fukushima, bahayanya dinilai pada enam daripada tujuh mata skala antarabangsa bagi kemalangan nuklear.menuerut sumber berita tempatan, Ketua Pihak Berkuasa Keselamatan Nuklear Perancis (ASN), Andre-Claude Lacoste, berkata kejadian Chernobyl adalah tertinggi dengan tujuh mata manakala kemalangan di Pulau Three Mile, Pennsylvania pada 1979 mendapat lima mata. Agensi Keselamatan Nuklear Jepun menjangkakan kejadian di Fukushima kini berada pada peringkat keempat.

apa yang merisaukan, kesan daripada meletupnya loji nuklear itu ialah udara di selubungi udara-udara tercemar dari loji itu. sedikit sebanyak ia akan mendatangkan kesan buruk kepada udara serta hujan beracid. penduduk didunia dinasihatkan mengambil langkah berjaga-jaga apabila terkena hujan dalam masa terdekat ini. walaupun jarak loji itu jauh, tak mustahil kesan kemalangan itu masih ada..
so, beringatlah..
                         gambar menunjukkan loji nuklear Daiichi, Fukushima, Jepun Meletoppppp

* apa dah jadi..apa dah jadi..
Anda Baca Fahmi Suka~~

Monday, March 14, 2011

berita harian kena kutuk dengan CNN..

5 comments:
hai readers..kontroversi melanda malaysia. kenapa ini berlaku?  bencana tak henti-henti berlaku. adakah malaysia  terkena tempias Tsunami di Jepun. tapi malaysia bukan diserang Tsunami macam Jepun kena serang, tapi malaysia dikutuk CNN disebabkan akhbar malaysia iaitu berita harian mengeluarkan gambar kartun mengenai tsunami.

Gambar ini menimbulkan isu kerana bencana Tsunami telah banyak mengorbankan harta benda di jepun sekarang. ia agak sensitif dan perit untuk diterima oleh jepun. Kartun lukisan Zoy yang disiarkan di  dalam Berita Minggu untuk keluaran hari ahad. ia memaparkan Ultraman superhero popular di Jepun lari lintang pukang dari ombak tsunami yang besar. ia semacam memerli Jepun tentang di mana superhero mereke semasa mereka memerlukannya.

selepas itu ramai rakyat malaysia agak kesal dan ada juga yang mahu memboikot akhbar tempatan itu. mereka telah menyuarakan rasa kesal dan kemarahan mereka melalui facebook  dan Twitter. kontroversi ini sedikit sebanyak memalukan malaysia kerana seolah-olah tidak mengambil berat tentang Jepun yang dilanda bencana.

*ni lah gambarnya. sedih - sedih..malaysia turut terkena tempias Tsunami Jepun..huhu

Anda Baca Fahmi Suka~~

Artis Main Futsal Di Bukit Jalil

No comments:
       hai readers..masih dalam mood takut ke. lupakan seketika. jom dengar cerita FB. ahad hari itu FB pergi ke stadium bukit jalil untuk menyaksikan perlawanan futsal 6 sebelah antara lagenda-lagenda EPL. ni adalah kesinambungan entry yang ber'title kan EPL Masters.hehe..memang best dan fun dapat pergi ke bukit jalil kerana ada karnival futsal disediakan. FB sempat menendang bola di satu boot dikarnival itu. selepas memeriahkan karnival itu, tibalah masanya untuk FB masuk ke stadium untuk menyaksikan legenda-lagenda EPL. hehehe

        sebelum bermulanya sepak mula futsal 6 sebelah antara pasukan yang bertanding, FB dan semua penonton dikejutkan dengan sepasukan artis yang turut menjayakan program ini. antaranya ialah Intan Ladyana, Serina Ridwan, Linda Hashim, Ozlynn Waty,  Lina Hangat dan Halimah Jongang. Selalunya FB melihat lakonan mereka, tapi kali ni dapat lihat mereka bermain. yang bestnye, lawak dan semua penonton tertawa melihat permainan mereka. hahahaha..pasukan artis berlawan dengan pasukan wanita yang FB tak berapa pasti dari mana. kesudahan perlawanan itu dimenangi oleh pasukan artis dengan jaringan 1-0..


pasukan artis wanita menjulang piala setelah mereka menang satu-satunya perlawanan yang mereka sertai..Seronok tak hingga mereka tu. selalu asyik berlakon je. hehe

Serina Ridwan dan Ozlynn Waty semasa perlawanan. mana bola. kenapa lihat je..hehehe. tapi merekalah yang paling menyerlah..hehehe..


Saat-saat Serina Ridwan menjaringkan gol kemenangan untuk pasukan artis..hehehe..bola slow je pergi, tapi keeper alahai....
 
                                 
                                      Linda Hashim beraksi. beraksi ke. lari-lari anak je. hehehe



                                    Lina Hangat sepak bola. mantap!! apa yang mantap tu..hehehe



Intan Ladyana seronok riang selepas pasukan artis menang. tapi sayangnya dia tak menyumbangkan apa-apa. main pon sekejap je..hehehhe


*itulah antara aksi kelakar semasa EPL Masters berlangsung..hehehe..gelak sampai sakit perut..!!

Anda Baca Fahmi Suka~~

Shah Alam dilanda Ribut kencang

4 comments:

hai readers..FB nak mengeluh ni. takut pun ada. Apa dah jadi dengan dunia ni?? tak abis lagi cita pasal bencana gempa bumi dan Tsunami di Jepun, di malaysia pula ada bencana. alhamdulillah tak seteruk di Jepun. Ni haa Shah Alam petang tadi di landa ribut taufan yang agak Dasyat juga lah. Ribut ditambah dengan hujan yang lebat memburukkan lagi keadaan. sesiapa yang sedang memandu semasa ribut, mesti GOYANG punya.hahaha

Emm tak pernah lagi FB rasa sekencang ribut ni. semasa ribut berlaku, FB berada di UiTM, ada kelas.hehehe..perasaan takut tu ada lah memikir nak balik rumah nanti macam mana. mujurlah ribut dan hujan hanya seketika. lega sikit.hehehe.. kemalangan jiwa mungkin tiada tetapi yang menyedihkan banyak kemalangan seperti pokok tumbang, wayar elektrik putus. FB dapat lihat didalam UiTM banyak pokok-pokok tumbang mehempap jalan. mujur tak hempap kereta. pagar holding dekat site semua terbalik FB nampak. kesian dekat mat-mat indon nak kena set up lain.  traffic jem jangan katalah. penat menunggu koy.kesian..huhuhu.. apakah tanda ini semua. dalam seminggu macam-macam berita bencana kita dengar. takut seram semua ada.huhu~~

*doa-doalah semoga kita selamat...

Anda Baca Fahmi Suka~~~ trademark baru FB =)

Saturday, March 12, 2011

EPL Masters 2011. Legend EPL datang Bukit Jalil

No comments:

hai readers..hari ini FB nak pergi bukit jalil. untuk apa? untuk lihat bekas-bekas pemain English Premier League aka EPL berentap  6 sebelah. EPL Master ini bermula pada pukul 12 tengaahari sehinggalah petang. kena kuatkan diri ni. xpa FB dah ada pengalaman di Rentap Futsal.hehehe..Ledend-legend seperti Dwight Yorke, Andy Cole, Jaap Stam, Ronnie Jonhsen dan Jesper Blomqvist hadir bagi memeriahkan acara ini. semestinya penyokong Manchecter Utd datang bagi melihat bekas bintang mereka..hahaha..skema.

pasukan yang terlibat ada Manchester Utd masters, Liverpool sisters, EPL all stars masters dan Malaysian Masters. yang bestnya malaysia pun ada wakil.hehehe. Mereka akan berentap untuk menentukan kejuaraan EPL Masters edisi kali ke 3 ini. untuk edisi lepas, Manchester Utd master telah dinobatkan juara. hehehe..sudah pasti FB pergi untuk shoot gambar. maklumlah ada DSLR.hahahah..jangan jealous. mana nak tahu dapat bergambar dengan legend EPL. sapa tahu..hehehe

* Arsenal Masters tak ada ke..huhu


Pesawat Air Asia terbabas atau terhempas

4 comments:


hai readers..gembar dengan bencana Tsunami di Jepun, lagi satu berita buruk FB dengar. tapi kali ni bukan pasal Tsunami, gempa bumi atau di jepun, tapi di malaysia. terkejutnya..!! tapi jangan gubra sangat, bukan malaysia terkena Tsunami, tapi pesawat Air Asia malaysia terbabas di KLIA setelah berlepas dari lapangan terbang kuching. difahamkan empat orang dari pesawat air asia ak5218 digegaskan ke hospital kerana cedera ringan. tiada kemalangan jiwa dkhabarkan.

siasatan lanjut akan dijalankan untuk menyiasat punca kemalangan ini.  adakah kejadian ini akan menjejaskan status air asia sebagai kenderaan udara tambang murah. nantikan kesannya selepas ini. FB pun masih mencari kebenaran disebalik berita ini. tapi difahamkan, pesawat air asia hanya terbabas dan bukan terhempas. harap maklum!! berikut ialah gambar pesawat air asia yang terbabas


                                              Bahagian tepi pesawat. tergelincir kerana hujan

* buat pilihan bijak..!!

Dewan Konvo baru di UiTM

4 comments:
hai readers..entry lepas FB ada menceritakan pasal UiTM yang sekarang sudah pesat membangun. dan ingat lagi apa yang FB janjikan. hehehe..pasal konvokesyen kan. ye sekarang UiTM sudah ada dewan konvokesyen yang baru yang boleh menampung kapasiti yang lebih besar lagi. reka bentuknya yang agak unik dan canggih. Dewan ini mampu menampung kapasiti lebih dari dewan lama iaitu Dewan Seri Budiman (DSB). dewan lama ibubapa diasing dari pelajar dari masuk ke dewan. akan tetapi untuk dewan baru ini, ibubapa dibenarkan masuk sekali semasa sidang konvokesyen dijalankan.

So, bagi FB, memang sangat teruja dapat konvo di dewan baru nantii. mana tak nya, FB sebelum ni graduate bagi pangkat diploma di dewan lama iaitu DSB tanpa mama dan family FB.huhu. tapi tak apa, lepas graduate di dewan baru. Ijazah pula tu..!! hehe. mesti readers tertanya-tanyakan rupa dewan baru ni macamna. ni ha gambarnya

cantik kan..kalau tengok depan-depan baru nampak kemegahan dewan ni.hehe.. FB dah tengok. jangan jealous k..hehe

Universiti Pilihan - UiTM

6 comments:
hai readers..setelah gempar satu dunia mengenai Tsunami di Jepun, kali ni FB nak relax skit. petang yang redup tadi FB meluangkan masa pergi mengambil photo UiTM. rajin tak?? mana tak nya, ada DSLR baru.hehe..kenapa UiTM?? sebenarnya, FB adalah penuntut tahun akhir dalam bidang Civil Engineering di UiTM. budak engineering.haha..dah civil students kan, mesti lah FB ambil bangunan fakulti FB. hehe..agak megah jugaklah. bukan nak bangga, tapi bangunan fakulti engineering adalah yang sangat canggih dan cantik dipandang.hehe


inilah bangunan engineering di mana FB selalu ulang alik ke kelas. fakulti FB berada di menara 1 sebelah kiri gambar. ok tak ek?? * ada something wrong with this photo..hehehe..carikkkk..!!


So, kepada adik-adik yang baru lepasan SPM, FB cadangkan pilihlah UiTM. isi borang dekat UPU universiti pilihan adalah UiTM. FB sendiri lepas SPM terus masuk UiTM walaupun hanya peringkat Diploma civil engineering. sekarang ijazah civil engineering di UiTM. sebenarnya diploma tak rugi. bahkan bagi FB, sangat menguntungkan walaupun mula dari diploma. masuk Matrix kalau pointer tak cukup, mungkin akan dilelong. kos yang menjadi pilihan mungkin tak dapat kita capai. amat merugikan kita. apa-apa pun rezeki ditangan tuhan.


*FB dah nak abis belajar dah..hahaha..Graduate di dewan baru lagi.heheheh..nak tahu pasal dewan konvo UiTM yang baru, nantikan entry seterusnya..hehehe

Friday, March 11, 2011

Petanda 2012 Semakin Hampir - Tsunami di Jepun

8 comments:
Hai readers..semalam satu dunia digemparkan dengan berita Jepun diserang oleh Tsunami raksasa. pada entry lepas FB sudah menceritakan tentang tsunami yang menyerang Jepun susulan gempa bumu bersaiz 8.9 scalar Richter. Mengejutkan, menyeramkan, menyedihkan, menakutkan bagi FB setelah mendapat tahu berita ini. mana tak nya, terfikir adakah tsunami ni akan menyerang Malaysia tanah tumpah darah FB ni? adakah gempa bumi bersaiz raksasa ni turut member kesan terhadap Malaysia? seribu soalan bermain difikiran FB. FB di malaysia dah rasa macam ni, apatah lagi orang di Jepun sana..cuba kita fikirkannya..!!



Persoalannya sekarang sejauh mana kesan gempa bumi ini terhadap dunia. sejak setahun dua ini, timbul bermacam-macam ramalan tentang bencana akan menlanda dunia. yang paling kencang bertiup semestinya RAMALAN DASYAT BENCANA 2012. adakah gempa bumi dan tsunami ini adalah petanda bencana 2012 semakin hampir. mesti ada ya berkata ya dan pastinya ada yang tidak mempercayainya..!! Seperti yang kita tonton dalam filem 2012, bencana yang memusnahkan dunia adalah banjir besar yang menenggelamkan serta memusnahkan apa saja. agak terbukti tsunami adalah bencana yang sama dengan bencana 2012 yang diramal ini..! sudah dua kali tsunami menakluk dunia di era tahun Millennium. adakah tahun 2012 sudah hampir dengan kita dan apakah kajian yang telah dibuat. kajian memang boleh dibuat tetapi takdir ALLAH semestinya kita tak dapat menghalang. danyat kan??

Jepun tidak dinafikan salah sebuah negara yang maju pesat dari pelbagai aspek. tetapi adakah meraka dapat menembalik bencana ini dengan teknologi pesat mereka?? sudah tentu tidak bukan. bahkan gempa bumi dan tsunami ini telah memusnahkan tenologi mereka seperti airport, bangunan canggih serta kereta mereka. di sini FB sertakan video untuk readers tonton.



*di mana Ultraman? tidakkah Ultraman datang membantu jika keburukan berlaku di jepun? sempat lagi berjenaka. hehe

Gempa Bumi dan Tsunami di Jepun

3 comments:
hai reader.. FB nak maklumkan yang Jepun telah di landa Tsunami yang dasyat. musibah ini berlaku disebabkan berlakunya gempa bumi yang sangat kuat iaitu dianggarkan 8.9 scala Richter. gempa bumi ini adalah yang terbesar yang pernah berlaku di Jepun. ia juga dipercayai adalah gempa bumi ke-5 terbesar pada abad ini. sebelum ini, Indonesia dilanda Tsunam di dengan gempa bumi berukuran 9.1 scala Richter. Ia telah mengorbankan berjuta-juta nyawa manusia. Di Jepun, mangsa kematian dijangka meningkat dari masa ke semasa.

                          beginilah keadaannya jika berlaku Tsunami..bencana yang termat-amat ganas.

Gempa bumi raksasa di Jepun ini berlaku pada pukul 2.46 petang waktu tempatan di Jepun dan berlaku di timur Jepun. ia memusnahkan bot, rumah, kereta yang berada di tepi pantai. mangsa kematian mungkin tidak setinggi mangsa tsunami di indonesia kerana sistem amaran telah dikeluarkan kepada orang awam. Tsunami, yang boleh merentasi di atas permukaan laut beratus-ratus batu jaraknya. ia terhasil kerana plat kerak bumi  bergelincir antara satu sama lain atau plat terpisah yang berlaku di bawah dasar laut. disebabkan ini, berlakunya gempa bumi yang kuat dan laut bergelora. Inilah yang terjadi dan menyebabkan jepun memperoleh sedemikian kejadian.

* Ya ALLAH, lindungilah aku, keluargaku, negaraku dari musubah ini. amin

Thursday, March 10, 2011

Saya Sayang Mama..

2 comments:
hai readers.. FB tiba-tiba tingat mama FB. mungkin rindu. dah lebih sebulan tak jmp. mana tak nya, cuti xda, rumah plak jauh.. Mama, fahmi rindu mama..!!! tapi FB sedikit kesal dengan diri FB. ini kerana birthday mama dah lepas iaitu 5 mac hari tu.. bukan sebab FB tak wish happy birthday kat mama, tapi sebab FB lambat buat entry pasal birthday mama. macam-macam cita kita boleh buat, apa salahnya buat entry pasal mama kita. betul tak?  5 mac 2011 genaplah 49 tahun umur mam. dah hampir setengah abad umur mama. harap-harap ALLAH panjangkan lagi umur mama. FB nak bersama mama FB lebih lama lagi. Fahmi sayang MAMA!!!

surat untuk mama
"mama, fami kalau boleh setiap masa nak hepikan mama. fami tau dah banyak kali fami kecewakan mama buat mama sedih. tapi fami x terniat. mungkin sebab masa-masa tu kita berbeza pendapat. maafkan fami. fami sayang mama lebih dari apa yang mama tau. fami cuma nak mama tahu ni je dan fami tak terniat langsung nak sakitkan hati mama. Mama, fami sayang mama. HAPPY BIRTHDAY MAMA...!!!"

                              inilah Mama FB. cantik berseri lagi kan. nampak muda lagi..heheeheh


*harap-harap mama baca entry ni..hehehehe

aktiviti di waktu petang..

3 comments:
hai readers..masih lagi dalam mood happy.seperti mana yang diceritakan pada entry lepas, FB baru sahaja berjaya memiliki set camera DSLR kan. so mood happt FB masih lagi tak berganjak ni.hahaha..FB dah 3 kali dalam 4 hari keluar pergi shoot gambar. best woooooooooo..FB masih lagi dalam proses mempelajari selok belok bidang photography  ni. agak susah ar. silap setup setting camera tu, gambar out terus. so kena belajar lagi utk dapatkan gambar yang berkualiti tinggi.hehehe..skema je..

FB ni lebih suka tangkap gambar permandangan dan gambar yang bergerak-gerak. tak tahulah kenapa camtu. tapi memang puas lah kalau dapat tangkap gambar tu dan cantik plak. puas terserlah je.hehehe. kat bawah ni gambar FB shoot masa pergi tasik Shah Alam. tak lah ok sangat. saja je nak tunjuk sample pertama FB.hehe..pada yang expert tu, jangan kutuk k..hahaha..




           Galeria Shah Alam. ada apa ek dalam ni. FB tak pernah masuk pun. tengok dari luar je..hehe


Laluan untuk jalan kaki..seram siot lalu time ni..hehehe 




Tangga je. tapi suka tengok tangga ni. macam kat ROME plak..hahaha..



Permandangan tasik Shah Alam watu senja..bangunan UiTM nampak kecik je..hehehe

* nak pergi Putrajaya plak ni photoshoot..jom..

Tuesday, March 8, 2011

Akhirnya Tercapai Juga..Jom Photoshoot!!

13 comments:
hai readers..ok hari ni..hepi?? bagi FB agak hepi lah..tengok tajuk entry lah "Akhirnya Tecapai juga" perasaan lega dan seronok..memang FB teruja sangat sejak seminggu ni. salah satu wishlist FB dapat juga FB gengam di tangan seerat-erat yang mungkin..hehe..readers nak tahu ke apa wishlist FB tu..bagi readers FB yang selalu baca entry FB mesti dapat teka kan.. sebelum-sebelum ni FB ada menulis tentang gadget yang FB ingin kan. apa tu..haaa gadget apa tu..yang pasti bukan IPhone4, HTC, Sony gadget..tetapiii CANON EOS 60D..hehehe..FB sudah berjaya mempunyai DSLR pertama FB..wah..bestnye..teruja sangat-sangat tau..

ni lah set Canon EOS 60D kepunyaan FB..amacam.ok x? hehe..bukan senang ni nak dapat..membanting tulang jugaklah..tapi xpa..Berbaloi-baloi..!!

Memang sangat baru lah my baby ni. baru dapat je ni. seminggu pun tak sampai lagi.hehe.terima kasih kepada saudara Fitri Abd Karim.dan dengan adanya nya my baby ni, tangan FB asyik gatai nak shoot gambar je..pergi mana je mesti nak shoot gambar. xcited sangat-sangat tau.hehehe..yelahkan.benda ni dah lama mengidam.sekarang baru dapat. kepada readers yang berminat, beli lah satu. dapat freegift lagi..antaranya tripod, beg, filter dan screen protector.warranty plak 1 plus 1.. not bad lah kan. readers yang berminat tu, survey-survey lah. buat keputusan yang betul k..

So sekarang sapa nak teman FB pegi shoot gambar. jom lah teman FB. FB boleh shoot gambar readers free je.FOC!!! tak nak lagi ke..FB pun baru nak belajar ni selok belok bidang photography ni. memang totally newbie lah..hehe..kpd expert photograher. kalau sudi ajar, sudi-sudikanlah ye..hehehe
                                                                  FB poyo..hahaha

* kalau ada bengkel ke seminar pasal DSLR ni, cepat-cepat bagitahu FB k..hehehe..TQ

My ShoutMix

There was an error in this gadget

Popular Posts