Tuesday, January 4, 2011

Cuti Semester Pelajar IPTA Di Selaraskan.


Hai readers..ada dengar berita gempak x ek..hehehehe..ni saya ada info terbaru utk pelajar ipta yg masih lagi mnuntut di IPTA masing2. dengar cita Menteri Pelajaran telah mengkaji dan mnyelarasankan sesi pembelajaran IPTA dgn Universiti seluruh dunia. Penyelarasan ini dijangka bermula pada semester depan.

So, cuti semester akan datang akan menjadi 4 bulan..wah lamanya!!
tempoh cuti asal selalunya hanya 2 bulan atau berakhir pada bulan 7. penyelarasan ini adalah utk menyelaraskan cuti yg akan berakhir pada bln 9..Di samping tu, hari raya aidilfitri dijangka jatuh pada 31ogos 2011. so, mungkin sesi baru bagi students ipta bmula sminggu selepas itu..tapi bukan utk tahun 2011 je k..utk selamanya shingga rule lain ditetapkan..hehehe..Penyelarasan kalendar akademik institusi pengajian tinggi awam (IPTA) negara akan dilakukan secara berperingkat bermula sesi akademik 2011/2012 dan dijangka beralih sepenuhnya pada sesi akademik 2013/2014...

Emmm berita penyelarasan cuti semester ini nampak sudah pasti setelah berita ini dipaparkan di tv3 yg mengatakan penyelarasan ini akan di jalankan. akan tetapi kita perlu tunggu dan lihat apa yang akan di maklumkan selepas ini..sabar k..hahha..Penyelarasan ini akan menyaksikan tarikh pendaftaran pelajar baru dianjakkan dua minggu ke hadapan pada setiap sesi akademik yang akhirnya akan bermula pada bulan September berbanding Jun sebelum ini.
Tujuan pihak kementerian berbuat begini mungkin adalah utk menyelaraskan dan mnyeragamkan dgn universiti di seluruh dunia. di samping itu di dlm universiti di malaysia, mungkin adalah utk kesenangan semua students utk pulang apabila di musim perayaan dan sebagainya..

Bagi saya sbg pelajar UiTM thn akhir, agak terkilan sbb kalau boleh saya nak habiskan study saya secepat yang mungkin.buat mcmni mcm dah delay semester akhir saya..huhuu..
so, sekarang korang setuju ke xsetuju penyelarasan ini dijalankan?? adakah memberi manfaat kpd kita..??

21 comments:

Fadzil topaN said...

shit!!

FahmiE said...

lambat grad..

maCy said...

macy ziarah. thx dtg :)

budak kampus said...

yeahh..terbaik..cuti lama sikit...gua mau keje kumpul duit..haha

MissyNursy ♥ said...

uihh..lambat jgak la sy nk grad nnt! ;(

Eazy Izzuddin said...

lame kot cuti....
t lagi banyak masa nk study huk2

FahmiE said...

mau tau lah..hahhaha..tp xbest delay 2 bulan grad..huhu

ieyza afieyna said...

ee.. ! cuti lame best tapi.. lmbat hbis la..adoi..

FahmiE said...

cmna ni..huhuhuhu..xleh ubah dh rule ni

sudut said...

sukses,brader...

tiefazatie said...

erm..xtau la nape kan2.

MAPPIAU said...

eh eh tersesat pulak kat sini camne nih.hiks :P

BJ said...

nak ikut org kot

Haiiro Usagi said...

ke mari untuk melawat dan membaca blog anda. terima kasih kerana datang melawat blog saya.

sHaH said...

alhamdulillah coz sy dah masuk final semester. tak kena ngan bende2 ni semua.. hehehehehe...

FahmiE said...

jeles2

TiMmiE said...

makin lama la adik aku yg bru abis spm tu melepak kt umah...

Mr. TN_SkY said...

hurm..algi lama masa nk study kan? =_=

Cik Nin said...

btul3...
cik nin pun tahun akhir jugak.
selamat ni final sem cik nin. klau tak, mesti cik nin pun rasa terkilan sbb lambat habis.

hmm...myb penyelarasan ni ade pro n cons.
tp bg cik nin, sistem skrg pn dah ok. klau nk laraskan utk sluruh msia je cik nin stuju la jgk sbb kita lebih kurang je. tp ni sluruh dunia...

lgpun, cuti terlampau lama xbrapa elok utk pelajar sbb sah2 la otak tu berkarat sblm nk guna blk. nnt nk start enjin smula mesti lagi susah sbb dh lama tggal... silap2 kena overhaul plk. huhu...

*ceyh, ayat skit punya panjang, hiperbola lebih pulak tu. sbr yek membaca...hehe...)

i am S!L4H.. said...

rosakkk plannnnnnnn yg ni..arghhh

Gãl In A FlOwěr said...

adehh..baru nk sambung master !

My ShoutMix

There was an error in this gadget

Popular Posts